Instagramin uudet mainostusominaisuudet, videomarkkinoinnin tila ja päivitys Googlen indeksointiin

Vuosi on jälleen kääntynyt uudelle lehdelle, ja ensimmäinen digivirrassa-katsaus digimarkkinoinnin viimeisimpiin uutisiin on täällä. Tällä kertaa poimimme digitaalisen markkinoijan näkökulmasta merkittäviä uutisia, kuten Instagramin uudet ja entistä paremmat mainostusominaisuudet, videomarkkinoinnin viimeisimmät trendit ja varoituksen Googlen tulevasta päivityksestä hakutulosten indeksointiin.

Lue alta tärpit viime viikkojen tärkeimmistä muutoksista!

Instagram parantelee ja laajentaa mainostusmahdollisuuksiaan

Reilu puolitoista vuotta sitten julkaistut mainosmahdollisuudet Instagramissa ovat ihastuttaneet markkinoijia jo tovin. Tähän suosioon pohjautuen Instagram julkaisikin viikko sitten blogissaan aikeistaan laajentaa analytiikan ja mainoksien laajentumisen myös osaksi Stories-ominaisuutta. 

Yli 150 miljoonaa käyttäjää käyttää ominaisuutta päivittäin, joten ei ihme, että suurin osa Stories-sisältöjen näyttökerroista kertyy yritysten “tarinoihin”. Aikaisemmin Stories-sisältöjen vaikuttavuutta ei kuitenkaan ole voinut mitata, joskin perinteisistä mainoksista tutut Business Insights -analytiikkatyökalut lupaavat korjata puutteen.

Mahdollisuus mainostukseen Stories-ominaisuuden ohessa luo myös entistä paremmat edellytykset tarinoihin pohjautuvaan, immersiiviseen ja aitoon sisältöön. Kuten perinteisetkin mainokset, täydellä ruudulla pyöriviä Stories-mainoksia voi kohdentaa ja optimoida hyvin tarkkaan kohderyhmiin sopiviksi. Mainokset soljuvat sujuvasti tarinoiden keskellä, eikä käyttäjää keskeytetä sisällöistä toiseen siirtyessä. 

Instagram lupaa uusien ominaisuuksien julkaisun tapahtuvan tulevina viikkoina, joten parempi opetella tykkäämään pystyvideosta!

Videomarkkinointia kaikille!

Amerikan markkinointiyhdistyksen (The American Marketing Association) uunituoreen raportin mukaan videomarkkinointi ja sen tehokkaammaksi sekä edullisemmaksi kehittyminen ovat luoneet merkittävästi syvempiä ja sitoutuneempia asiakassuhteita brändien ja yritysten välillä. Videosisällöt ovat yhä saavutettavampia, niihin on helpompi mukautua ja ne kuvastavat enemmän jokapäiväistä elämää kuin kalliilla tehtyjä promomainoksia. Videosisältöjen tarkoitus ei ole enää vain kertoa, vaan vuorovaikuttaa ja käydä keskustelua vastaanottajien kanssa.

Tämän muutoksen taustalla on toki laadukkaan kuvauskaluston ja osaamisen yleistyminen. Markkinointivideot saadaan pakettiin muutamassa viikossa, mikä mahdollistaa ajankohtaisen eli kiinnostavien sisältöjen ja tarinan kerronnan siinä hetkessä. Samalla tekeminen myös muuttuu, sillä enää vain yksi versio, kuten tv-mainos, ei riitä. Sisällöt täytyy suunnitella kanavakohtaisesti tarinan tai punaisen langan katkeamatta. Kanavakohtainen ajattelu onkin noussut yhdeksi tärkeimmistä pointeista strategian ja sisällön rinnalle. 

Videomarkkinoinnin murroksessa on hyvä muistaa pari asiaa:

  • tuotanto ja osaaminen ovat kustannustehokkaasti saatavilla, 
  • kuluttajat etsivät merkityksellisiä tarinoita, jotka liittävät heidät brändiin tunnetasolla
  • tekeminen keventyy – korkean tuotantoarvon videoista siirrytään aidompaan, hetkessä elävään sisältöön
  • video on uusi kanava vuoropuheluun ja asiakkaiden sitouttamiseen

Googlen merkittävä päivitys hakutulosten indeksointiin

Google aloitti mobiiliystävällisten hakutulosten suosimisen vuonna 2015 Mobilegeddon-päivityksellään, mikä aiheutti massapaniikin useiden yritysten vanhanaikaisten sivustojen ajan tasalle saattamisessa. Tämän ehkä 2010-luvun merkittävimmän verkkonäkyvyyteen vaikuttavan ilmiön seurauksena moni sivusto, joka ei responsiivista tai mobiiliystävällistä versiota käyttäjilleen tarjoa, tipahti auttamatta hakutuloksissa heikommille sijoille.

Nyt Google on päivittämässä tapaa, jolla itse sivustot indeksoidaan eli tallennetaan näytettäväksi hakutuloksissa. Ennen (ja vielä määrittelemättömän ajan) verkkosivujen indeksointi tapahtui indeksointirobottien toimesta desktop-käyttäjää mukaillen: botit surffaavat saitteja työpöytä-näkymässä, käyden läpi verkkosivujen linkkejä ja vanhentuneita sisältöjä. 

Mobile first -indeksointipäivityksen myötä myös tapa, jolla sivuja käydään läpi, muuttuu, sillä jatkossa tekoäly käy läpi sivustojen rakennetta mobiilinäkymästä. Tämä aiheuttaa merkittäviä haasteita hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä läheskään kaikki sivustot eivät välttämättä tarjoa samoja, SEOn kannalta tärkeitä sisältöjä tai elementtejä mobiilinäkymään siirryttäessä. Tämä tarkoittaa periaatteessa fokuksen siirtämistä täysin mobiili edellä tapahtuvaan hakukoneoptimointiin jatkossa

Päivityksen ajankohtaa Google ei valitettavasti ole vielä julkaissut, mutta muutoksen odotetaan tapahtuvan asteittain seuraavien kuukausien aikana. Aivan heti nykyistä, työpöytänäkymän perusteella tehtyä indeksointiakaan ei unohdeta, sillä nämä kaksi indeksilähdettä toimivat rinnakkain. Jossain vaiheessa indeksoinnissa kuitenkin siirrytään käyttämään vain yhtä vaihtoehtoa, mobiili-indeksiä.

Kerromme seuraavassa blogissamme, mitä mobiili-indeksin päivitys tarkoittaa verkkosivusi kannalta ja mitkä askeleet sinun on otettava hakukonenäkyvyyden varmistamiseksi.