Mobiilivideovinkki: iPhonen videon äänen synkkaus Premiere Pro:ssa

Päätimme testata blogissamme vähitellen myös erilaisia hyödyllisiä käytännön vinkkejä digimarkkinointiin, sisällöntuotantoon ja erilaisiin vimpaimiin, jotka liittyvät jollain tapaa edellä mainittuihin. Tällä kertaa on vuorossa mobiilivideoiden editointi ja erityisesti ongelmanratkaisu liittyen iPhonella kuvattujen videoiden editoimiseen Adobe Premiere Pro:ssa.

Tämän tyyppiset aiheet ovat tavallaan paluu Digimogulin juurille, koska Digimoguli.fi aloitti vuonna 2009 vinkki- ja vimpainblogina, jolloin Digimogulin yrittäjä Arto Remes työskenteli vielä isomman mainostoimiston palveluksessa ”digipuolen” kehitysjohtajana. Digimogulista muotoutui myöhemmissä vaiheissa erinäisten syiden ja sattumien kautta yritys. Vaan jatketaanpa itse asiaan.

Ongelma ilmenee Premieressä parin minuutin jälkeen

Olemme toteuttaneet vuosien varrella monenlaisia videoita erilaisilla setupeilla. Mobiililaitteilla kuvataan nykyään paljon videoita ja ne ovat osana joidenkin asiakkaidemme ssältömarkkinointia. Käytämme mobiilivideoita myös itse omassa markkinoinnissamme. Eräässä asiakasprojektissa  törmäsimme iPhone-videoiden äänisynkkauksen ongelmaan, johon emme olleet Premieressä aiemmin kiinnittäneet huomiota. Ongelma tuli esiin, koska työstössä ollut useamman minuutin pituinen video pohjautui dialogin leikkaamiseen. Aiemmissa mobiilivideoiden editoinneissa dialogi ei ole ollut näin keskeisessä asemassa ja siksi ongelmaakaan ei ole tullut huomattua.

Ready for pro #mobilevideo #digitalmarketing

Henkilön Digimoguli (@digimoguli) jakama julkaisu

Ongelma ilmenee Premieressä käytännössä niin, että parin minuutin jälkeen huulisynkka ei ole enää kohdillaan. Asian ymmärtää kärjistettynä varmaan parhaiten tästä legendaarisesta Poliisiopiston Michael Winslown dubbauspätkästä, jossa huulet ja suusta tuleva ääni elää aivan omaa elämäänsä.

Kyselimme alkuun vertaistukea muilta alan ammattilaisilla. Jotkut eivät olleet editoineet vielä mobiilivideoita ollenkaan, koska ovat keskittyneet vain ammattimaisempaan tuotantoon. Eräällä kollegalla oli ollut samankaltainen ongelma, jota hän ei ollut onnistunut selvittämään. Me selvitimme asian ja päätimme auttaa muitakin saman asian kanssa painiskelevia videoiden tekijöitä, koska mobiilivideoita tehdään koko ajan enemmän.

iPhone ja muuttuva framerate

iPhone kuvaa perustilanteessa 30fps-videota eli käytännössä 30 kuvaa sekunnissa. Kuvamäärä ei ole kuitenkaan iPhonen tapauksessa vakio. Materiaali tallentuu tilanteen mukaan muuttuvalla frameratella (variable frame rate). Adobe Premiere ei ymmärrä tällaista videota oikein, jossa kuvien määrä sekunnissa ei pysy vakiona (constant frameratena). Applen tietokoneiden (Maccien) mukana tuleva iMovie vastaavasti ymmärtää tuon muuttuvan frameraten ja iMoviella editoinnissa tähän synkkausongelmaan ei törmää.

Haluamme itse kuitenkin työstää mobiilivideoita ammattimaisemmassa ohjelmistossa, Adobe Premieressä, koska videoiden myöhempi yhdistäminen esimerkiksi järjestelmäkameralla kuvattuun videomateriaaliin ja erilaisiin efekteihin on helpompaa. Etsimme siis ongelmaan oikean työnkulun. Kerromme sen seuraavaksi myös sinulle.

iPhone videoiden muuntaminen

Jotta iPhone-videoita voi työstää hukkaamatta äänisynkkaa Premieressä, täytyy videot muuntaa vakioframerateen (constant framerate). Tämä onnistuu erinomaisesti esimerkiksi ilmaisella avoimen lähdekoodin Handbrake-ohjelmistolla.

Voit vetää drag’n’drop tyyliin hiirellä videon ohjelmaikkunan päälle. Valitse framerateksi 30 ja constant framerate. Laaduksi voit valita joko constant quality (jota suosimme itse) tai sitten average bitraten (tunnetaan myös variable bitrate), jolloin tarvittaessa kuvavirrassa on enemmän bittejä ja välillä taas vähemmän. Tätä kuvavirran muuttuvaa bittimäärää ei pidä sekoittaa aiemmin mainittuun muuttuvien framejen määrään.

Suositus Handbrakessa on käyttää  constant qualityä, ellei joku erityinen syy muuta vaadi. Alla hyväksi todetut arvot h.264 ja h.265 videoiden muuntamiseen. Itse suosimme 1080p videoissa korkeinta arvoa 24.

  • RF 18-22 arvo 480p/576p videoille
  • RF 19-23 arvo 720p videoille
  • RF 20-24 arvo 1080p videoille
  • RF 22-28 arvo 2160p 4K videoille
queue.png

Lisävinkkinä: jos videoita on paljon niin kannattaa käyttää Handbraken jonotoimintoa (Queue), jolloin voit lisätä muunnettavia videoita useampia jonoon. Kun kaikki muunnettaviksi halutut videot ovat jonossa voit painaa starttia ja videot muunnetaan kaikki kerralla yhtenä katkeamattomana ketjuna.

Toivottavasti pystyimme auttamaan sinua iPhonen ja Premiere-editoinnin synkkausongelman kanssa. Cheers!